Corona Virüs Sürecinde Farklı Baş Etme Yolları

Narrative Grup Projesi: Corona Virüs Sürecinde Farklı Baş Etme Yolları

Corona virüs nedeniyle hayatlarımızdaki değişimler, mecbur kaldığımız yaşam şekli (izolasyon), yüz yüze olduğumuzu daha yakından hissettiğimiz sevdiklerimizi kaybetme kaygısı ve kendi sağlığımıza dair endişeler, geleceğe dair belirsizlikler bizi bir grup psikolog olarak bir grup çalışması yapmaya yöneltti. Narrative terapist İclal Eskioğlu Aydın’ın başlattığı, İbn Haldun Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans öğrencileri olan bir grup psikolog ile 4 ayrı grup çalışması yapıldı. Bu grup çalışmalarında, bu süreçte yaşadığımız zorlukları konuştuk ve bu zorluklarla baş etme yollarımızı birlikte keşfettik.

Her bir grup, yapılan grup çalışmalarında bu süreçteki zorluklara karşı kendilerine yardımcı olduğunu keşfettikleri becerileri, bilgi birikimini ve değerleri paylaşmaya karar verdi. Bu paylaşımı yaparken her grup farklı bir yolu tercih etti. Bir grup, şiir ile; bir grup video ile; bir grup düz yazı ile; bir grup da matematik formülü oluşturarak anlatmayı ve paylaşmayı seçti.

Bu dokümanları paylaşma nedenimiz, herhangi bir tavsiye, öneri veya “uzman” görüşüne yer vermek değildir. Bu dokümanlarda yalnızca, grup üyelerinin kendi yaşam deneyimleri ile edindiği bilgi birikimi, beceriler ve değerler vardır. Bu zorlu süreçte bize iyi gelenleri paylaşmadaki amacımız, bu süreçte yalnız olmadığımızı hissetmek ve hissettirmek, deneyimlerimizden öğrenmek ve karşılıklı katkıyı mümkün kılmaktır. Karşılıklı katkıyı sağlaması adına her grup kendi dokümanının altında yer alan birkaç soru oluşturdu. Paylaştığımız bilgi birikimlerinin, becerilerin ve değerlerin size yakın gelip gelmediği ile ilgili geri dönüş yapmak ve/veya zor zamanlarınızda size yardımcı olan kendi bilgi birikiminizi, becerilerinizi ve değerlerinizi bizimle paylaşmak isterseniz heyecanla sizden gelecek katkıları duymayı bekliyoruz. Eğer okuduğunuz/izlediğiniz dokümanla ilgili bize geri dönüş yapmak isterseniz her dokümanın sonunda yer verdiğimiz soruların size yardımcı olmasını umarız.

Her bir grubun oluşturduğu kolektif dokümanları aşağıda bulabilirsiniz.

Bu ortak/kolektif dokümanlara katkıda bulunanlar: Sevgi Kurmanç Boyacı, Elif Eren, Merve Aras, Merve Çelik, Betül Sağlam, Aslıhan Ataman, Gülnur Çelik, Esra Çiçek, Feyza Öz, Ayşe Nur Doğan, Esra Özsoy, Hanife Merve Çatan, Dilruba Sönmez, Amine Kübra Çalık, Esma Duman, Merve Sancaktar, Muhammed Furkan Cinisli, Ayşe Ceren Kaban

Dokümanları düzenleyen: İclal Eskioğlu Aydın

Devam etmeyi sağlayan bağlarımız: Covid-19 Sürecinden Geçenlerin Hikayeleri

“İnsanların birçok hayat deneyimleri olduğunu ve bazı deneyimlerin kimi zaman kesiştiğini düşünüyoruz. Ayrıca, bize bu süreçte nelerin yardımcı olduğunu paylaşmanın bu dokümanı okuyan kişilerin kendi bilgi, beceri ve değerlerine ilişkin hikayelerini keşfetmelerine yardımcı olabileceğine inanıyoruz. Kendi hikayelerimizi paylaşmanın, yalnız olmadığımızı (hem kendimizin hem de okuyucuların) hissetmemizi sağlayabilmesini umuyoruz. Bu süreçte, kendi hikayelerimizin birbirimize iyi gelmesini dileriz.”

Dökümana ulaşmak için tıklayınız.

Kolektif bir Şiir ile Covid-19 Sürecine Bakış: “Denize Atılan Ufak bir Taşa Dair”

“Bu şiirde, yaşadığımız zorluklara ve bize bu süreçte yardımcı olduğunu düşündüğümüz bazı değerlerimize, umutlarımıza ve bilgi birikimine yer verdik. Şiirimizi olabildiğince çok insanla paylaşmayı istedik çünkü hem bizlerin hem de bu süreçte zor zamanlar yaşayan kişilerin “yalnız değiliz” mesajını hissettirebileceğini umuyoruz. Buraya bir de, severek dinlediğimiz bir müziğin linkini ekledik. Biz şiirimizi okurken bu müzik eşliğinde okumaktan keyif aldık. Belki siz de müzik eşliğinde dinlemeyi isteyebilirsiniz diye düşündük. Umarız keyifli bir deneyim olur!”

Zorluklara Karşı Güçlü Hissedebilmenin Kolektif Formülü

“Bu kolektif doküman hem yaşadığımız zorlukları hem de zorluklara karşı olan yanıtlarımızı içeriyor. Her insanın farklı bir kavrayışı olduğunu ve herkesin insana dair hikayeleri farklı bir yolla duymayı sevdiğini düşünüyoruz. Buna dayanarak, kendi hikayelerimizi bir formül geliştirerek farklı bir yolla anlatmayı tercih ettik. Formülün, hikayeleri karşılıklı paylaşmanın kısa ve öz bir yolu olduğunu düşündük. Umarız ki bu doküman kendi hikayelerinizi paylaşırken kendinize ait en uygun ifade etme yollarını bulabilmeniz için size fikir verir. Bu formülün, bizler ile sizler (okuyucular) arasında zorluklara karşı baş etme yollarımızı paylaşmayı mümkün kılacak bir köprü olmasını dileriz.”

“Bugünlerden Yarına”: Covid-19 Sürecine Yanıt olarak Kolektif bir Video

“Covid-19 sürecinde baş etme yollarımızı ortak bir video hazırlayarak sizinle paylaşmak istedik. Umarız ki bu kolektif video, bu süreçte bize (grup üyeleri ve bu videoyu izleyenler) iyi gelen becerilere, bilgi birikimlerine ve değerlerimize ilişkin hikayelerimizi zenginleştirmeyi ve büyütmeyi mümkün kılar. Zorluklara karşı yanıtlarımızı zenginleştirmek için yürüttüğümüz bu projenin bir parçası olmak isterseniz, dokümanın sonunda yer alan, size yardımcı olmasını umarak hazırladığımız sorulara bakabilirsiniz. Sizden gelecek yanıtları ve katkıları merakla bekliyoruz.”