Zorluklara Karşı Güçlü Hissedebilmenin Kolektif Formülü – İPAM

Zorluklara Karşı Güçlü Hissedebilmenin Kolektif Formülü

Bu doküman, Narrative terapist İclal Eskioğlu Aydın’ın başlattığı, Covid-19 sürecinde yaşanan zorluklara karşı kişilerin baş etmelerini sağlayan bilgi, beceri ve değerlerin keşfedildiği bir grup sürecinde oluşturuldu. Bu grup çalışması, İbn Haldun Üniversitesi Klinik Psikoloji yüksek lisans programı öğrencileri olan bir grup psikolog ile yapıldı.

Bu grup çalışması, grup üyelerinin yaşadıkları zorluklara karşı kendi baş etme yollarını keşfetmelerine kapı açtı. Bu süreçte ortaya çıkardıkları kendi hikayelerini bir matematik formülü geliştirerek anlatmak ve paylaşmak istediler. Grup üyelerinin okuyuculara bir mesajı var:

“Bu kolektif doküman hem yaşadığımız zorlukları hem de zorluklara karşı olan yanıtlarımızı içeriyor. Her insanın farklı bir kavrayışı olduğunu ve herkesin insana dair hikayeleri farklı bir yolla duymayı sevdiğini düşünüyoruz. Buna dayanarak, kendi hikayelerimizi bir formül geliştirerek farklı bir yolla anlatmayı tercih ettik. Formülün, hikayeleri karşılıklı paylaşmanın kısa ve öz bir yolu olduğunu düşündük. Umarız ki bu doküman kendi hikayelerinizi paylaşırken kendinize ait en uygun ifade etme yollarını bulabilmeniz için size fikir verir. Bu formülün, bizler ile sizler (okuyucular) arasında zorluklara karşı baş etme yollarımızı paylaşmayı mümkün kılacak bir köprü olmasını dileriz.”

Bu dokümana geri dönüşleri ile katkıda bulunmak isteyenler için hazırladığımız ve size yardımcı olmasını umduğumuz birkaç soru oluşturduk. Bu sorulardan birini veya daha fazlasını yanıtlamak isterseniz, dokümanın sonundaki linke tıklayarak sorulara ulaşabilir ve yanıtlarınızı bize gönderebilirsiniz. Kolektif dokümanımıza yapacağınız geri bildirimleri merakla bekliyoruz.

Zorluklara Karşı Güçlü Hissedebilmenin Formülü

Son günlerde bizi en çok zorlayan durumlardan biri, belirsiz bir zeminde durduğumuzu hissetmemizdir. İçimizden biri, yaşadığı belirsizlik kaygısını şöyle tarif ediyor: “Sanki uzun bir yoldayım ve önüme büyük bir taş çıkıyor, o taşı aşması oldukça güç görünüyor. Taşın karşısında kendimi güçsüz hissediyorum. Bu taşın önüme çıkmasını engellemenin en iyi yolu, sabah erken saatte kalkıp değer verdiğim bir şeyi yaparak güne başlamaktır. Mesela sabahları Kur’ân-ı Kerim okumak veya sessizce doğayı dinleyerek güne başlamak, bana belirsiz bir günün içine birden dalmak yerine daha kendi kontrolümde olan bir güne başlayabildiğimi hissettiriyor. Bu da bana o aşılması zor görünen taşa karşı daha güçlü hissettiriyor”. Değer verdiklerimizle temas ettiğimiz andan itibaren, kaygılarımızın tutunacak zemin bulamadığını düşünüyoruz.

Bir kısmımız ise yakınlarımızı kaybetme ihtimalinin bugünlerde artması nedeniyle sevdiklerimizi kaybetme kaygısını yoğun bir şekilde yaşıyor. İçimizden biri bu kaygının hayatına girdiği anda yaşadığı duygu karmaşasını şöyle ifade ediyor: “Farklı renkleri olan ipliklerin karmaşık bir yumak halinde olması gibi kaygımın arttığı anlarda duygularım birbirine giriyor, ne hissettiğimi kestiremiyorum. Bu anlarda sakince bir nefes almak ve duygularımı fark etmek, o renkli ipler yumağının birer birer çözülerek ayrışmasına yardımcı oluyor. Karmaşık yumağın bütününe değil içindeki iplere birer birer bakmak, yumağın içine çekilmek yerine duygularımı daha net bir şekilde yaşayabilmemi sağlıyor”. Sevdiklerimizi kaybetme kaygıları sonucu duygularımızın alt üst olmasına karşın kendimizi dinlemenin, duygularımızı fark etmenin önemli olduğunu düşünüyoruz.

Yolumuza çıkan, aşılması güç olan büyük bir taşın ve renkli iplikler yumağının hayatımızdaki etkilerini ve bu etkileri azaltan, değerlerimizi ve becerilerimizi daha görsel ve pratik bir şekilde ifade etmek için bir matematik formülü geliştirdik. Bu formül, neyle neyi çarparsak veya neyle neyi bölersek hayatımızda nasıl sonuçları olabileceği hakkında bize bir fikir veriyor.

FORMÜLÜN AÇILIMI

Yukarıda gördüğünüz matematik formülü iki işlemden oluşuyor.

1. İşlemde, kaygılarımızın, bugünlerde çokça karşımıza çıkan belirsizlik ve sevdiklerimizi kaybetme ihtimali ile çarpımını yaptık. Bu çarpım sonucu, yolumuza çıkan ve aşılması güç olan büyük bir taş ile karmaşık renkli ipler yumağının toplamı ortaya çıktı.

2. İşlemde ise, yolumuza çıkan büyük bir taşın ve karmaşık ipler yumağının toplamını, güne değer verdiğimiz bir şey yaparak başlamanın (ör. Kuran-ı Kerim okumak, doğayı dinlemek) ve sakince bir nefes alarak duygularımızı fark etmenin toplamına böldük. Yani diğer bir ifadeyle, yaşadığımız zorlukları, bu zorlukların etkisini azaltan ve bize iyi gelen şeylerin toplamına böldük. Bunu yaparken, kolektif çalışmamızın bir sonucu olarak tekil değil çoğul bir işlem yapmayı tercih ettik.

Formülün sonucu: Bu iki işlemin sonucunda, kaygının azalmasını, güçlü hissetmeyi, kontrolü ele almayı, iç huzuru duymayı elde ettik.

Katkıda bulunmak isteyenler için hazırlanan soruları yanıtlamak isterseniz lütfen buraya tıklayın.