“Hayatımızdaki en iyi anlar pasif, alıcı, rahatlatıcı zamanlar değildir. En iyi anlar, genellikle, kişinin bedeni veya zihni, zor ve değerli bir şeyi başarmak için gönüllü bir çabayla sınırlarına kadar gerildiğinde ortaya çıkar.”
(Csikszentmihalyi, 1990)
Psikolojide üçüncü dalga olarak kabul edilen pozitif psikolojinin önemli isimlerinden Mihaly Csikszentmihalyi, kişiyi mutluluğa götüren şeylerden biri olarak tanımladığı “akış” ile bizlere yaptığımız etkinliklere, başardığımız işlere ve odaklandığımız durumlara karşı yeni bir bakış açısı sunmuştur. Akış teorisi 1970’lerde Csikszentmihalyi’nin yaptığı bir araştırmada gözlemlediği bulgulara dayanıyor. Araştırmasında para, şöhret ve benzeri bir ödüle karşılık yapılmayan, sadece kişilerin hoşlandıkları için gerçekleştirdikleri aktiviteleri inceledi. Özellikle bu çalışmasında, sporcular, satranç ustaları, cerrahlar, sanatçılar ile yaptığı çalışmada haz duymanın yolunun rahatlamak ya da stres yaratmayan durumlarla meşgul olmaktan ziyade dikkatlerinin tamamen odaklandığı yoğun etkinliklerde ortaya çıktığını gözlemledi. Katılımcıların gerçekleştirdikleri aktiviteden kazandıkları deneyim ile motive oldukları ve içerdiği zorluklar ve bazı riskler içermesine rağmen kişinin kapasitesini geliştirip becerilerine meydana okumasına katkı sağladığı ifade edilmiştir.
Temelde, bu teori bizlere şunu önermektedir: Karşılaştığımız durum, etkinlik, aktivite eğer bizim yeteneklerimiz, kaynaklarımız ve becerilerimiz ile uyuşmuyorsa bu durum bizim kaygı seviyemizi arttırabiliyor, tam tersi olarak ise karşımızdaki durum becerilerimizin çok altında kaldığında ise rahatlık, sıkılma ve heyecan seviyesinin azaldığını ileri sürmektedir. Bizim mutluluğa/ haza ulaşmamız için ise rahat ya da zor aktivitelerden kaçmak değil, yeteneklerimiz, kaynaklarımız ve becerilerimiz ile uyuşan kendimizi geliştirebileceğimiz, üzerine gidip kapasitemize katkı sağlayabileceğimiz etkinliklere odaklanmak olacağını ifade etmektedir.
Csikszentmihalyi akışın sekiz özelliğini şu şekilde tanımlamaktadır:
Yazan : Uzman Klinik Psikolog Dilruba SÖNMEZ